agenda 2017-2018

Hieronder vindt  u een korte omschrijving van de eerstvolgende voorstelling:

Zondag 12 november 2017: Lezing Prof. dr. Paul Groot


Paul Groot is hoogleraar/directeur afdeling Sterrenkunde aan de Radbout Universiteit Nijmegen met vakgebieden : Sterrenkunde, astrofysica.

Groot is een van de drijvende krachten achter EGAPS, een Europees project om onze Melkweg voor het eerst goed in kaart te brengen.

Hij onderzoekt ultracompacte dubbelsterren en bronnen van zwaartekrachtsgolven. Groot is medeontdekker van de optische tegenhanger van een gammaflits.

Tegenwoordig is hij een van de initiatiefnemers en hoofdonderzoekers van de BlackGEM array van telescopen die bedoeld zijn om de optische tegenhangers van zwaartekrachtsgolf-bronnen te vinden. De BlackGEM-array van telescopen is momenteel nog in de maak, maar gaat uiteindelijk meehelpen in de jacht op zwaartekrachtsgolven: rimpels in de ruimtetijd, veroorzaakt door de samensmeltingen van zwarte gaten en neutronensterren.

Bijna vier jaar terug heeft hij speciaal in Wyns een lezing gegeven met de titel “Ons Bizar Heelal” waarin hij op zeer begrijpelijke wijze ons meenam op reis door het heelal.

Sinds zijn vorige lezing zijn de ontwikkelingen op het gebied van ruimtevaart en sterrenkunde echter spectaculair te noemen mede door de technische revolutie op het gebied van optische lenzen en elektronica. Nederland loopt voorop in die ontwikkeling

Alleen al in onze Melkweg zijn naar schatting honderden miljarden sterren, en er zijn honderden miljarden sterrenstelsels in het heelal. Waarschijnlijk hebben vrijwel al die sterren planeten om zich heen draaien.

In de afgelopen jaren zijn hiervan bijna 3700 planeten buiten ons zonnestelsel daadwerkelijk ontdekt en dit aantal groeit jaarlijks exponentieel.

Van al die ontdekte planeten zitten op dit moment ca.44 in de zogenaamde leefbare zone. Dit is het gebied binnen een planetenstelsel op een dusdanige afstand van de centrale ster (of meervoudige ster) dat er leven mogelijk is, zoals dat voorkomt op de Aarde. De belangrijkste factor hierbij is dat de temperatuur zodanig is dat water, een hoofdvoorwaarde voor leven zoals wij dat kennen, niet bevriest of verdampt (tussen 0 en 100C). In ons zonnestelsel vallen alleen de Aarde en Mars in de leefbare zone; Venus en Mercurius staan te dicht bij de Zon, de andere planeten te ver ervandaan.

Leefbare zone

Maar wetenschappers zijn pas net begonnen met zoeken en tellen. Het werkelijke aantal exoplaneten ligt waarschijnlijk veel en veel hoger. In Wyns zal Paul Groot u opnieuw meenemen met zijn missie door ruimte en tijd om de melkweg in kaart te brengen. Hij zal op inzichtelijke en duidelijke wijze vooral de bizarre en fascinerende kanten van het heelal naar voren laten komen.

De wereldberoemde tekst die in 1966 in de serie "Star Trek" werd gesproken geldt nog steeds:

        “To boldly go where no man has gone before”

De deur van de kerk is vanaf 14:30 open en de toegang bedraagt 8,00 euro.

 
Dit is de eerstvolgende voorstelling. Overige voorstellingen in dit seizoen worden hier t.z.t. gepubliceerd

      naar boven